Wat als jullie een betere wereld kunnen bouwen? Waar beginnen jullie?

FAQ

Hieronder vind je antwoord op de meest gestelde vragen. Staat jouw vraag hier niet bij? Neem dan contact met ons op via info@doenk.org

Wat heb ik allemaal nodig om deel te nemen aan de FIRST® LEGO® League?

– LEGO® MINDSTORMS EV3 pakket
– Extra LEGO® om de robot te bouwen
– Een computer of laptop om de MINDSTORMS software te draaien
– De Challenge sets. Dit is een mat met LEGO® missies die de robot moet voltooien

Ik ben een coach en heb een team ingeschreven. Hoe kan ik het beste opstarten?

Zodra de challenges worden gelanceerd, is het belangrijk dat je jouw team begeleid met de challenge documenten en zorgt voor een planning. Let op! Het is belangrijk dat het team zelf de beslissingen neemt. Als coach heb je slechts een begeleidende rol en zorg je ervoor dat ze evenveel aandacht besteden aan alle onderdelen van de FIRST® LEGO® League.

Een team uit het Verenigd Koninkrijk heeft legt in een korte video uit hoe je jouw team het beste kan opstarten.  

Is het verplicht om een oefentafel te gebruiken?

Nee. Het kan wel handig zijn, maar zonder oefentafel moet het ook prima lukken. Indien je wel gebruik maakt van een oefentafel, dan hoef je deze niet mee te nemen naar de regiofinale. Tijdens de regiofinale zijn er wedstrijdtafels en enkele oefentafels beschikbaar.

Wat is belangrijker? De Robotprestatie of Het Project? 

Het Project, de Robotprestatie en de Core Values zijn allemaal even belangrijk binnen de FIRST® LEGO® League. Het team dat consequent goed presteert op alle onderdelen, zijn vaak de meest succesvolle teams.

Moet ik als coach zelf de LEGO® robots kunnen programmeren?

Nee. Het is heel simpel om de basis van de MINDSTORMS software onder de knie te krijgen. Bovendien, het is aan het team om de juiste informatie te vinden om de challenges te volbrengen. Download hier de nieuwste versie van de MINDSTORMS® software. 

Moet het team ALLE missies volbrengen tijdens de Robotprestatie?

Nee. Het komt niet vaak voor dat een team daadwerkelijk ALLE missies volbrengt. Jouw team moet strategische keuzes maken en zoveel mogelijk punten binnen halen binnen de 2,5 minuut. Zorg dat het team de regels goed doorleest en geen missies laat liggen waar makkelijke punten mee te scoren zijn. 

Er zijn heel veel regels voor de Robotmissies. Hoe kan het team deze regels het beste benaderen?

In het begin kan je het team helpen om de regels op te splitsen in delen, zodat het overzichtelijk wordt. De regels zijn zeer zorgvuldig samengesteld en kunnen vrijwel letterlijk geïnterpreteerd worden. Het is belangrijk dat het team begrijpt waar de robot aan moet voldoen, zodat ze niet veel tijd kwijt zijn aan een ontwerp dat wellicht niet wordt geaccepteerd tijdens de regiofinale. Enkele belangrijke punten zijn:
– De robot moet volledig bestaan uit LEGO®
– De robot moet geprogrammeerd zijn, zodat het zelfstandig kan bewegen over de tafel. 
– Het is niet toegestaan om een missie te herstarten met de hand tijdens de wedstrijd. 
– Als de robot klem komt te zitten, dan mag het team de robot met de handen vrijmaken. Maar dit kost wel enkele punten in mindering. 

Let op, deze lijst is niet volledig. Zorg ervoor dat het team zorgvuldig de regels doorleest. 

Hoe ziet de dag van de regiofinale eruit?

De teams komen aan op de RDM Campus, in het Innovation Dock. Nadat de teams zijn ingecheckt wordt de dag gelanceerd met een openingsceremonie. Gedurende de dag speelt elk team minimaal drie robotwedstrijden, geven zij een korte presentatie over het project en worden zij beoordeeld door een deskundige jury op het gebied van de Core Values en het ontwerp van de robot.

Naast de challenges zijn er vele activiteiten en demonstraties die ook toegankelijk is voor de aanwezige toeschouwers om aan deel te nemen.

De dag eindigt met een prijsuitreiking waar alle deelnemers een medaille in ontvangst nemen. Er worden prijzen uitgereikt in verschillende categorieën en de grote winnaar zal doorstoten naar de Benelux finale in 2019.

Waar kan ik als coach van een team terecht met eventuele vragen?

Stel je vraag via onze Facebook pagina of neem contact op met de directe contactpersoon.

Wat is de FIRST® LEGO® League (FLL®) Jr?

De FLL Jr. is een leuk en energiek programma ontworpen door FIRST (een Amerikaanse Non-profit organisatie) en LEGO voor kinderen in de leeftijd van 6 tot en met 10 jaar. De FLL Jr. laat kinderen kennismaken met het werken in teams en de basisvaardigheden van ontwerpen. Zo ontstaat een interessante en actieve aanpak van wetenschap en technologie door gebruik te maken van de herkenbaarheid en het plezier dat bouwen met LEGO biedt.

Kan ik alleen deelnemen aan de FLL Jr. als een school een team samenstelt?

Zeker niet! Elke organisatie of groep kan deelnemen aan de FLL Jr. door middel van het samenstellen van een groep: scholen, naschoolse opvang, scouting, buurtverenigingen, families, etc. Is er veel animo in jullie buurt dan kun je overwegen om meerdere teams te registreren.

Hoe worden we een FLL Jr. team?

Je registreert je als team via het aanmeldingsformulier. Na registratie ontvang je direct alle benodigde informatie over het huidige seizoen.